Týchto 5 krokov ti pomôže ku krajším fotkám jedla

Týchto 5 krokov ti pomôže ku krajším fotkám jedla

Fotenie jedla je veľmi podobné maľbe. Začneš akoby s prázdnym plátnom (tvoje pozadie) a postupne tvoríš svoju scénku – umiestniš jedlo, taniere, príbory, ingrediencie a tak ďalej. Všetko až do posledných detailov máš vo svojich rukách. Je to paráda? Môžeš sa na tom úplne vyblázniť, lenže keď je toľko tých detailov naraz a musíš ešte myslieť aj na to, z akého uhla budeš fotiť a hlavne či máš dobré svetlo, na začiatku z toho môžeš mať pocit, že nevieš kde začať. Poznám to neboj, tiež sa mi to stávalo ale nenechaj sa odradiť, týchto základných 5 krokov ti celý tvorivý proces uľahčia a vieš čo je bonus?  Keď si ich osvojíš a zahrnieš do svojho tvorivého procesu, ušetríš kopu času počas fotenia 😉

 

 

#1 – Súhrn + Plánovanie

Predtým, než urobíš čokoľvek iné, zober si pero a načrtni si svoju celkovú víziu na papier. Alebo kresli digitálne, na tom nezáleží. Najdôležitejšie je dať svoj nápad do vizuálneho náčrtu. Takéto plánovanie ti zjednoduší fotografovanie a ušetrí veľa času neskôr. Tvoj náčrt vôbec nemusí vyzerať perfektne, má slúžiť ako sprievodca pri fotení. Nakresli si kompozíciu, rozhodni sa akú paletu farieb si zvolíš, náladu, ktorú chceš vyvolať a tiež si naplánuj, aké rekvizity budeš na dotvorenie scénky potrebovať. Pri kreslení náčrtov tiež popremýšľaj o uhle, z ktorého by tvoje jedlo vyzeralo najlepšie. Zábery zhora sú skvelé pre scény celého stola, alebo keď chceš odfotiť ingrediencie a takisto aj všetky jedlá, ktoré majú plochý tvar ako pizza alebo palacinky. Akékoľvek vysoké jedlo, ako sú cupcaky, hamburgery alebo čokoľvek, čo má vrstvy, vyzerá dobre z uhlu 0-45 stupňov.

 

 

#2 – Farby

Niekedy ti bude úplne jasné, aké farby chceš mať na svojej výslednej fotke. Keď si ale nebudeš vedieť rady, polož si tieto otázky: – pomôžu ti nájsť tú správnu farebnú kombináciu 😉

Chcem, aby moje fotky boli jasné, svieže, vzdušné a čisté alebo také tie tmavé, dramatické a náladové?

Odpovedz si na túto otázku a môžeš ísť na prvý krok – výber pozadia. Či už máš v pláne fotiť svetlé fotky alebo tie tmavé, bezpečnou zónou sú určite neutrálne farby – odtiene bielej, sivej, modrej, tmavo modrej a tmavo hnedej a antracitovej – všetky tieto farby ti pomôžu vyzdvihnúť tvoje jedlo a neprekričia ho.  Samozrejme to ale neznamená, že nemáš experimentovať. Práve naopak! Rôzne farebné kombinácie dokážu navodiť veselú, sviežu, letnú alebo detskú atmosféru, ako príklad uvediem marhuľový koláč na svetlo tyrkysovom pozadí. 

Druhá otázka ktorá ti pomôže v rozhodovaní o farbách je: Aké farby vidím v jedle, ktoré sa chystám fotiť? Chcem, aby moje pozadie a rekvizity boli v kontrastných farbách alebo podobných, monochromatických? 

Skvelý nástroj, ktorý môžeš použiť vždy, keď chceš vidieť ako konkrétne farby spolu vyzerajú, je farebné koleso od spoločnosti AdobeMôžeš si v ňom vybrať svoju základnú farbu a na jej základe si vybrať pravidlo farieb, ktoré sa hodláš použiť, alebo môžeš nahrať svoju vzorovú fotografiu a vytvoriť paletu z farieb, ktoré sa nachádzajú priamo v nahranej fotke. 


S farbami sa oplatí experimentovať a experimentovaním zistíš, čo sa ti páči. Farby ti potom
pomôžu dosiahnuť konzistentný vzhľad bez ohľadu na to, aký druh jedla budeš fotiť.

Výbornú inšpiráciu nájdeš aj v článku, ktorý sa venuje rôznym štýlom a trendom vo “food” fotografii  → New trends in modern food photography ( článok je v angličtine ale je veľmi dobre vizuálne spracovaný, odporúčam nakuknúť aj keby angličtina nebola tvoja silná stránka )

 

 

 

 

food photos, 5 tips for great food photos, food photography styles, fotenie jedla, ako fotiť jedlo

 

#3 – Čerstvé ingrediencie

Keď pôjdeš nakupovať svoje ingrediencie na fotenie, nenáhli sa, dopraj si čas a vyberaj. Napríklad pri nakupovaní ovocia, hľadaj iba dokonalé kusy, také, ktoré nemajú modriny, nedokonalosti ani škrabance. Ideálne je, keď si naplánuješ fotenie v čo najkratšom čase po nákupe. Moje tipy, ktoré ale určite poznáš z bežného života: bylinky, lístky šalátu, mäty, vňaťky polož na mokrú servítku alebo ich daj do pohára s vodou, aby ti nezačali vädnúť počas fotenia. Jedlo si priprav, nakrájaj, naaranžuj na tanier radšej mimo miesta, aby ti pozadie a celá scénka ostali čo najviac tip-top. Ak sa ti náhodou aj niečo rozleje, skús to radšej utrieť hneď na mieste, bude to rýchlejšie ako potom z každej fotky odretušovávať nechcený fľak. Treba šetriť čas, ako sa len dá 😉

#4 – Rekvizity + Kompozícia

Rekvizity sú potrebné, dodajú zaujímavosť fotke, pomôžu ti vytvoriť vrstvy a línie, dotvoria náladu a príbeh. Zároveň by ale nemali prekričať to hlavné, a tým je jedlo. Preto je lepšie riadiť sa pravidlom – menej je viac. Dobré fotky jedla sú také, pri ktorých človek myslí na to, ako by si to, čo vidí dal 🙂 Určite by prvá myšlienka pri pohľade na fotku nemala byť: “Aká pekná vidlička” :)) alebo čosi podobné 🙂 A ešte jeden tip: ak plánuješ svoje fotky jedla predávať cez fotobanky, nezabudni na negatívny priestor – prázdne miesto pre text a pridaj ho do svojej kompozície. 

 

#5 – Svietenie + Uhly

Dobrá správa je, že na dobré fotky jedla nepotrebuješ žiadne drahé svetlá. Postačí ti denné svetlo. A keď sa pozrieš na food blogy alebo do časopisov o jedle, zbadáš, že takéto svietenie denným svetlom je velmi populárne, lebo jedlu skrátka svedčí. Podobne ako umelé svetlo ( štúdiové blesky alebo trvalé svetlá ) môžeš aj denné prirodzené svetlo rôzne manipulovať a dosiahnuť krásne výsledky. Takže prvým krokom je nájsť si okno alebo balkónové dvere kde budeš fotiť. Ak ti svieti slnko priamo do okna, pre také to jemné svietenie bez ostrých tieňov budeš potrebovať svetlo rozptýliť difúzorom – to nemusí byť iba klasický fotografický difúzor ktorý je súčasťou odrazky, ale aj biely papier na pečenie nalepený na sklo okna alebo biela plachta. Ďalej budeš potrebovať biely a čierny papier alebo čokolvek iné biele a čierne, čo dokáže samé stáť alebo sa dá oprieť (biela krabica od topánok, čierny plech na pečenie). Bielym papierom si môžeš vyplniť tiene aby bolo fotka svetlejšia, tmavým papierom pohltíš odrážajúce sa svetlo. Ak chceš mať celú scénku nasvietenú čo najrovnomernejšie, použi veľkú bielu alebo striebornú plochu a postav ju oproti oknu za tvoju scénku s jedlom.

 

 

 

Ak nestíhaš fotiť počas dňa, riešením je štúdiový blesk alebo trvalé svetlo a veľký softbox na vytvorenie prirodzeného mäkkého svetla. Znova môžeš použiť čierne a biele karty na korekciu tieňov a svetlých častí scény.

Čo sa týka uhlov, existujú v podstate len tri, z ktorých môžeš svoje jedlo fotiť – priamo z hora, priamo spredu a z plus-mínus 45 stupňového uhla. Jediné, čo treba dodržať je nefotiť priamo zo smeru, odkiaľ prichádza svetlo. Svetlo prichádzajúce zo strany ti pomôže zdôrazniť tvar a hĺbku a fotenie do protisvetla vyzdvihne textúru. Aj dym alebo para sa najlepšie fotia práve v protisvetle. 

 

 

food photos, 5 tips for great food photos, food photography tips, food photography angles, fotenie jedla, ako fotiť jedlo

 

 

A môj posledný tip, ktorý je úplne samozrejmý, ale aj napriek tomu sa mne pravidelne stáva 😀 

Nezabudni sa najesť ! 🙂 

Tento bod môže znieť úplne samozrejme, ja viem. Ale vieš, ako čas letí, keď robíš niečo, čo ťa veľmi baví.

 

 

Toto bolo 5 tipov, ktoré ti pomôžu na ceste za krajšími fotkami jedla. Nezabudni sa o svoje skúsenosti podeliť a ak ťa zaujíma čokolvek k tejto téme, rada odpoviem na tvoje otázky.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *